Meny Stäng

Vanliga frågor

Hitta svaret på din fråga om linser
Här har vi samlat vanliga frågor som rör kontaktlinser och alla funderingar kring hur det går att till att beställa linser på nätet. Läs vidare och hitta just den frågan du funderar på.

Förstagångsanvändare, vad göra?


Om du vänder dig till en optiker för en undersökning så får du ett snabbt svar om du kan ha linser eller ej. De flesta människor med synfel kan ha det, men det finns undantag.

Jag vill bara göra en synundersökning hos optikern. Vad ska jag säga?


Det du ska tänka på är att det fortfarande är en service för en blivande kund han har att göra med. Merförsäljning inom optikerbranschen är idag viktig. Med merförsäljning menas möjligheten att sälja glasögon, fodral, linsvätskor och andra produkter till dig framöver.

Vanliga frågor om linser

Om optikern undrar om du ska köpa dina linser någon annanstans så är det upp till dig att tala om det eller ej. Många personer vill ha sitt recept hemma eller ta med sig det vid resor ifall något skulle hända med linserna. Du kan jämföra det med att gå till doktorn och få ett recept med sig för en medicin. Det är en fri marknad och konsumenten avgör själv var han/hon vill handla. Det du också kan göra om du inte har en speciellt utvald optiker är att ringa runt och kontrollera priset för undersökningen. Detta kan variera kraftigt då vissa optiker har drivit upp priset för undersökningar sedan konkurrensen har ökat. Ring och fråga vad de tar för kontroll av befintliga linser (om du har något par kvar som du använder).

Var kan jag hitta parametrarna för mina linser?


Antingen tittar du på ditt gamla linspaket eller på ditt recept, för att hitta uppgifterna för styrka (sph), baskurva (BC), diameter (dia) och axel (ax), där kan du även hitta vilken tillverkaren är.

Krävs recept för kontaktlinser?


Ja, vi kräver att du har ordinerats den lins du köper. Däremot litar vi på dig, att du har ordinerats den lins du beställer. Ögon är mycket känsliga, användandet av linser utan optikers föreskrift kan orsaka permanenta skador på ögonen. Det är därför viktigt att man använder rätt sorts lins. Eftersom ögonen ständigt förändras bör man regelbundet (minst en gång per år) gå till optikern för att kontrollera ögonen och se till att rätt sorts lins används.

Hur beställs olika typer av linser?


För att få två olika märken på dina kontaktlinser måste du lägga två olika beställningar. Vid den första beställningen skriver du helt enkelt ”0” i antal linsförpackningar på ena ögat och därefter slutför du beställningen. Därefter beställer du den andra linstypen på samma sätt. När du har valt ut de linser du behöver fyller du i dina personuppgifter och klickar på ”beställ”.

Acuvue månad- eller 2-veckorslins?


En del optiker tillpassar Acuvue som en månadslins och det är väldigt individuellt hur bra och hur länge den linsen kan användas på olika personer. När produkten först kom till Sverige lanserades den som en månadslins. Idag är den klassad som en 1-2 veckors lins. Om du är osäker på hur du skall använda linsen kan du fråga den optiker som utprovat den åt dig.

Kan endagarslinser användas flera dagar?


Är du osäker på hur du ska använda dina linser bör du rådfråga din optiker.

Vad är BC/Baskurva/Radius?


BC, baskurva och radius är olika ord för samma sak; ett värde på linsens kupning. Detta värde hittar du på ditt recept eller gamla linspaket. Om du är osäker kan du alltid fråga din optiker.

Kräver färgade linser tillpassning?


Om du beställer linser utan att först ha tillpassat dem hos en optiker så kan resultatet bli en chansning. Vi rekommenderar därför att du kontaktar en optiker och bokar en tid för att få prova färgade linser först. Då får du även en chans att lära dig hantera, rengöra och förvara dem och vilken vätska du behöver.

Linserna känns ej bra, vad göra?


Det du först och främst ska tänka på är att inte använda linser om det inte känns bra i ögonen. Det du kan kontrollera är om du har fått rätt produkt. På askarna hittar du den informationen. Om denna stämmer med dina tidigare askar så rekommenderar vi att du går till en optiker eller ögonläkare, om besvären håller i sig. Om du har fått fel linser så ska du returnera askarna så får du givetvis nya utan kostnad.

Vad göra då ögonen irriteras av linserna?


För dina ögons hälsa är det viktigt att du besöker en optiker regelbundet. Skulle någon typ av problem uppkomma mellan besöken är det viktigt att du snarast uppsöker en optiker eller en ögonläkare.

Vilka färgade linser passar mig?


Det du ska tänka på, om du har bruna eller mycket mörka ögon, är att du tittar på opakfärgade (spräckligt målade) linser. Det opakfärgade märke vi säljer heter Freshlook. I märket Freshlook finns två varianter av opakfärgade linser. Freshlook Color (Blue, Green, Hazel, Violet) och Freshlook-ColorBlends (Blue, Brown, Gray, Green, Honey, Turquoise) Anledningen till att opakfärgade linser används är för att ljuset skall brytas på ett speciellt sett så att färgen kommer fram. Om du har ljusare ögon så kan kanske Freshlook Color Enhancers (Aqua, Blue, Green)eller Focus Softcolors (Royalblue, Aqua och Evergreen) troligen passa dig.

Hur mycket kan jag spara på att beställa kontaktlinser på nätet?

Genom att beställa från YourLenses kan du tjäna över 1000 kronor per år, jämfört med om du köper från optikern.

Hur kan kontaktlinser vara så mycket billigare att köpa på Internet?


Genom att köpa in betydligt större kvantiteter än den lokale optikern kan linsföretag på nätet hålla nere priserna.