Meny Stäng

Endagslinser

Kontaktlinser är ett populärt alternativ till glasögon, både för att se bättre och att för att förändra sitt utseende. Det finns många typer av kontaktlinser på marknaden idag. Linserna varierar i pris, hur mycket syre de släpper igenom, hur tjocka de är och hur ofta man byter dem. Det finns inte en särskild kontaktlins som passar för alla människor, så det är viktigt att hitta en som passar för dina behov och din livsstil. Din optiker är den person som bäst kan tala om vilken typ av lins du behöver, och ofta behöver du prova flera olika kontaktlinser innan du hittar den som passar för dig. 

Kontaktlinser indelas i två huvudgrupper, hårda och mjuka linser. Mjuka linser är de mest populära då de inledningsvis är mest komfortabla och finns att tillgå i så många olika utföranden, exempelvis dagslinser eller månadslinser.

Vilka linser ska jag välja?

Flera faktorer bör tas i beräkning . Är du endast närsynt eller långsynt, eller har du även ett brytningsfel?

  • Om du är närsynt – innebär det att du ser bra på nära håll, men ser sämre på långt håll om du inte har glasögon eller linser.
  • Om du är långsynt – ser du bra på långt håll, men när du läser en bok eller tidning så får du anstränga dig, speciellt om du är trött eller det är dålig belysning. Långsynthet försämras ofta med åldern.
  • Om du har ett brytningsfel är dina ögon formade som rugbybollar, så du behöver olika styrkor i olika riktningar för att korrigera felet. Ofta kan ett brytningsfel vara så litet att det inte ens behöver korrigeras.

Varför ska du skaffa kontaktlinser?

Har du tänkt använda dina kontaktlinser som ett alternativ till glasögon eller ska du använda linserna för mer ‘speciella’ tillfällen. Om det är det senare fallet, är det i sportsammanhang eller vid fester? Om du har tänkt använda dina linser i din sportutövning, speciellt kampsport eller kontaktsport typ handboll, amerikansk fotboll eller liknande, så är mjuka linser att föredra. Om du simmar eller utövar någon form av vattensport, så är linser som byts ut mer frekvent, exempelvis endagslinser att föredra. 

I och med att vatten kan innehålla bakterier eller andra organismer som om de fastnar på kontaktlinsen, kan stanna där oavsett hur väl du gör rent dem. Det är alltid att rekommendera att du använder simglasögon över dina kontaktlinser när du utövar en vattensport. om du tänkt använda dina kontaktlinser vid fester och sociala evenemang, så kommer du att spendera mycket tid i rökiga miljöer, eller torr luftkonditionerad miljö. Vissa märken av kontaktlinser är bättre för människor som har problem med torra ögon.

I vilken miljö kommer du att använda dina kontaktlinser?

Är du en person som spenderar hela din dag framför datorn, i en luftkonditionerad miljö, eller en rökig miljö? Det finns många kontaktlinser för just dessa ändamål. Om du arbetar som chaufför, och kör långa sträckor varje dag så är det viktigt att du ser bra på långt håll.

Hur ofta har du tänkt använda dina kontaktlinser?

Hur ofta du har tänkt använda dina kontaktlinser påverkar ditt val av vilken linstyp du väljer. Om du endast tänker använda dina linser då och då, vid utvalda tillfällen, så är endagslinser idealet. Du kan beställa en liten kvantitet, exempelvis 30 par. Då tar du bara fram ett par då du behöver dem och slänger dem sedan när du ska gå och lägga dig. Du behöver så inte köpa någon linsvätska.

Livsstil och motivation

Är du en person som reser mycket? Linsvätska kan var otympligt att ha med sig överallt. Du kanske också oroar dig för att tappa eller skada dina linser. Om det är fallet ska du välja endagslinser. Är du en person som trots de bästa intentioner inte alltid är så duktig på att rengöra dina linser, speciellt efter en lång natt på stan med vännerna. Än en gång kan vi rekommendera dig endagslinser. Är du ute efter det bästa priset på linser? Här på denna webbsajt presenterar vi just billiga kontaktlinser för dig. Oavsett vilket behov du har så finns lösningen för dig.